
Η θεραπεία μπορεί να περιορίζεται σε ένα μόνο πρόσωπο που ταλαιπωρείται από τα συγκεκριμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει, ή να αφορά ένα ευρύτερο σύστημα όπως ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια που παρουσιάζει δυσλειτουργικότητα είτε στην επικοινωνία είτε σε άλλους τομείς, εγκλωβίζοντας τα μέλη σε έναν ματαιωτικό τρόπο συσχέτισης μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, είτε αναφερόμαστε σε ατομική θεραπεία, είτε σε θεραπεία ζεύγους, η κοινή συνισταμένη και στις δυο περιπτώσεις είναι το προσωπικό κίνητρο και η ελπίδα για αλλαγή, που αποτελούν τη βάση και την απαραίτητη προυπόθεση κάθε θεραπευτικής διαδικασίας.
Το κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία ποικίλει. Συχνά κάποιος μπορεί να νιώθει πως βρίσκεται στο μέσo κάποιας κρίσης στη ζωή του, ενώ άλλες φορές σχετίζεται με συναισθηματικές δυσκολίες όπως κατάθλιψη, άγχος, πένθος. Άλλες φορές το κίνητρο για την έναρξη ψυχοθεραπείας έγκειται στην κατανόηση της προσωπικής ιστορίας, στη νοηματοδότηση ενός τραυματικού γεγονότος στη ζωή του, καθώς μπορεί να αισθάνεται παγιδευμένος σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη ζωή του, που τον εμποδίζουν να βιώσει ικανοποίηση και πληρότητα σε τομείς όπως η επαγγελματική του καρίερα και οι κοντινές του σχέσεις.
Μιλώντας για τις εμπειρίες σου με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή μπορείς να επιτύχεις σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου. Μπορείς να κατανοήσεις βαθύτερα τον τρόπο που αισθάνεσαι και να είσαι πιο ανθεκτικός σε επώδυνα συναισθήματα. Στην πορεία της θεραπείας μπορείς να αναπτύξεις νέους τρόπους και εναλλακτικές επιλογές στο πώς σχετίζεσαι και πώς αντιδράς τόσο σε σχέση με τον εαυτό σου, ενδοψυχικά δηλαδή όσο και στις σχέσεις σου με σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Γνωρίζω πως θέλει θάρρος και κουράγιο προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία. Όμως εάν αποφασίσεις να κάνεις αυτό το βήμα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις να νιώθεις λιγότερο μόνος, με μεγαλύτερη πεποίθηση και ελπίδα πως μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου.
Ως σχεσιακός ψυχοθεραπευτής, η προσέγγιση μου στη θεραπεία εγκειται στη δημιουργία αίσθησης ασφάλειας, ζεστασιάς, κοντινότητας και επαγγελματισμού. Με ενδιαφέρει να ακούω προσεκτικά και με όσο γίνεται μεγαλύτερη ενσυναίσθηση οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί τον θεραπευόμενό μου και θεωρώ σημαντικό να μοιράζομαι και τις δικές μου σκέψεις και τα συναισθήματά μου μαζί του. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό τον ψυχικό χώρο που συν-δημιουργείται μέσα στη θεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο, ως μια νέα ψυχική εμπειρία, που άλλοτε έχει ξεκάθαρο χάρτη και κατεύθυνση και άλλοτε μπορεί να παρουσιάζονται εμπόδια που να θολώνουν τους θεραπευτικούς στόχους και την κατεύθυνση της θεραπείας. Για τον λόγω αυτό συχνά στην προσέγγιση μου χρησιμοποιώ συνθετικά τεχνικές από διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές σχολές, όπως η κλασική και η σχεσιακή ψυχανάλυση, η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, συνδιάζοντας τον πραγματιστικό χαρακτήρα ορισμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων με τη διερεύνηση και τη βαθύτερη αναζήτηση που συναντάται σε άλλες .
Στη θεραπεία ζεύγους και τα 2 μέλη έχουν αποφασίσει να δουλέψουμε μαζί, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ένα ζευγάρι που έχει ζήσει πολλά χρόνια μαζί ή πρόκειται για μια σχέση σε κομβικό σημείο αλλαγής ή εξέλιξης, όπως η συγκατοίκηση ή η απόκτηση παιδιών. Όπως συμβαίνει στον καθένα μας ατομικά, έτσι και οι σχέσεις αλλάζουν σε βάθος χρόνου, με συνέπεια το ζευγάρι να αντιμετωπίζει ζητήματα οικειότητας, επικοινωνίας και σεξουαλικότητας, όπως επίσης και θέματα που αφορούν τη σχέση με τους εκατέρωθεν γονείς ή με τις προσδοκίες που έχουν οι ίδιοι ως γονείς πλέον των δικών τους παιδιών. Επιπλέον, στη σύγχρονη εποχή με τις νέες, διευρυμένες επαγγελματικές απαιτήσεις, συχνά τα ζευγάρια βασανίζονται στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να βρούν μια ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και στην προσωπική ζωή. Ενδεικτικά κάποιοι λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι αναζητά επαγγελματική βοήθεια μέσω θεραπείας είναι:
- Δυσκολία στην επικοινωνία
- Διαχείρηση των οικονομικών
- Διαφορετική θέση σχετικά με την απόκτηση ή μη παιδιών και την υιοθεσία
- Απιστία και εξωσυζυγικές σχέσεις, απώλεια ή ελλειψη εμπιστοσύνης
- Διαφορετική προσέγγιση του καθενός στην ανατροφή και στο μεγάλωμα των παιδιών
- Έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης
- Συχνές συγκρούσεις και δυσκολία επίλυσης τους ή απεμπλοκής από αυτές
- Αίσθηση απαξίωσης ή υποτίμησης
- Μη σεβασμός της ιδιωτικότητας του καθενός, αισθήματα ελέγχου, χειριστικότητας ή εξουσιαστικότητας
Ο στόχος της θεραπείας ζεύγους δε συνίσταται απλά στην κατάλληλη διαχείριση μιας κρίσης ή ενός συμβάντος. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να αναπτύξετε μια βαθύτερη και πληρέστερη κατανόηση εκείνων των δυναμικών στοιχείων της σχέσης που σας προκαλούν προβλήματα και θα σας βοηθήσω να αναπτύξετε νέους, εποικοδομητικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών σας στο μέλλον. Ο ρόλος μου δε συνίσταται στο να πάρω το μέρος του ενός ή του άλλου, ούτε να κατηγορήσω ή να επικρίνω κάποιον, αλλά υιοθετώ μια στάση αμοιβαίου σεβασμού και προς τα δύο μέλη. Στη διάρκεια της θεραπείας θα προσπαθήσω να παρατηρήσω την αλληλεπίδρασή σας και το πώς αισθάνεστε τόσο μεταξύ σας όσο και μαζί μου και θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργούνται παρεξηγήσεις ανάμεσα σας, φωτίζοντας και κατανοώντας τα σχεσιακά μοτίβα και τους απροσδιόριστους ρόλους στους οποίους μπορεί να εμπλέκεστε και να εγκωβίζεστε αμοιβαία, ώστε να μπορείτε να νιώθετε μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση στη σχέση σας.