Λόγω του έντονου ρυθμού διαβίωσης και της κοινωνικής αποξένωσης που αποτελούν σύγχρονα καθημερινά φαινόμενα, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι στη ζωή τους με έντονα συμπτώματα άγχους, όπως οι ψυχαναγκασμοί και οι κρίσεις πανικού, και με συναισθηματικά αδιέξοδα όπως βαθιά και διάχυτη στεναχώρια, που συνιστά πολλές φορές κατάθλιψη ή κυκλοθυμία. Τα ζητήματα αυτά χρειάζεται αφενός να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο ανακούφισης από την καθημερινή φθορά που προκαλούν αλλά επιπλέον να αναλυθούν ώστε να γίνουν αντιληπτές οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στην εμφάνισή τους εξαρχής.

Ειδικότερα η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνεται με πολλά πρόσωπα. Μπορεί να αισθάνεσαι πως κουβαλάς ένα πολύ βαρύ φορτίο ή σαν να είσαι μετέωρος ή κενός. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να εκδηλώνουν τα καταθλιπτικά τους συναισθήματα μέσω απόσυρσης από την επαγγελματική, κοινωνική ή προσωπική ζωή τους, μέσω παθητικότητας ή μέσω έντονου θυμού. Η κατάθλιψη έχει πολλές αιτίες, αλλά συχνά σχετίζεται με κάποια απώλεια (όχι απαραίτητα με την έννοια του φυσικού θανάτου) ή με κάποιο σημαντικό γεγονός στη ζωή του ατόμου. Μπορεί να αισθάνεσαι πως δεν αγαπήθηκες όσο είχες ανάγκη από σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σου, νιώθοντας μεγαλο θυμό ή συχνά και ντροπή και σαν συχνά να νιώθεις να εγκλωβίζεσαι στα συναισθήματα αυτά. Συχνά αυτοί οι εσωτερικευμένοι τρόποι συσχέτισης με τον εαυτό και τους άλλους έχουν ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται το άτομο στην απομόνωση, στο να μην μπορεί να εκπληρώσει τις δυνατότητές του, να κάνει χρήση ουσιών και να βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο ανικανοποίητων σχέσεων. Ενδεικτικά κάποια συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη κατάθλιψης είναι:

  •  Απώλεια ευχαρίστησης ή ενδιαφέροντος
  • Ανηδονία
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Κοινωνική απόσυρση ή αποφυγή των άλλων
  • Διάχυτη θλίψη ή μελαγχολική διάθεση
  • Παθητικότητα και αίσθηση χαμηλής ενέργειας
  • Θυμός και ευερεθιστότητα
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων
  • Αυτοκτονικότητα
  • Αϋπνία ή υπερυπνία και έλλειψη όρεξης για φαγητό ή υπερφαγία
  • Διάχυτα συναισθήματα ενοχής και αυτοτιμωρητική διάθεση

Το άγχος ουσιαστικά είναι ο τρόπος που το μυαλό και το σώμα, μας ενημερώνουν πως βρισκόμαστε σε κάποια απειλητική κατάσταση, θέτοντας μας σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Επομένως το άγχος μπορεί να είναι μια χρήσιμη αντίδραση του εαυτού, όταν πράγματι βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως όταν διασχύζει μια επικίνδυνη περιοχή, μέσω διαφόρων τρόπων εκδήλωσης όπως νευρικότητα, εφίδρωση, ταχυπαλμία και αίσθηση εγρήγορσης . Το άγχος καθίσταται προβληματικό όταν βιώνεται κατά τρόπο υπερβολικό και όταν δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό του διαφαινόμενου κινδύνου, σαν να είναι μια αίσθηση αποκομμένη απο την πραγματικότητα, ή σαν να είναι αυθύπαρκτο.

Χρειάζεται να τονιστεί βέβαια πως κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα από μόνο του δε συνιστά είτε συναισθηματική είτε αγχώδη διαταραχή, γι αυτό και η έγκυρη εκτίμηση από έναν ειδικό επαγγελματία της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για τον κατάλληλο σχεδιασμό της θεραπείας.

Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορούμε να διερευνήσουμε μαζί και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι προσπαθεί να σου επικοινωνήσει το άγχος σου, ποιά ευάλωτα κομμάτια του εαυτού σου μπορεί να νιώθουν πως απειλούνται. Ενδιαφέρομαι να ακούσω προσεκτικά και να ανταποκριθώ σε οτιδήποτε μπορεί να σε ανησυχεί, καθώς θεωρώ σημαντικό και πολύτιμο κάθε συναίσθημα και κάθε σκέψη που μπορεί να έχεις. Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ βασίζεται στη θεραπευτική σχέση στο εδώ και τώρα. Θα συζητήσουμε για τα συναισθήματά σου για τον εαυτό σου και για τους άλλους, και για το πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή σου. Μαζί θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε σε σημαντικές εμπειρίες της ζωής ώστε να μπορέσουμε να αναπλαισιώσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε είτε ανεκπλήρωτες σχέσεις είτε «μισοτελειωμένες υποθέσεις» με σημαντικά πρόσωπα.