Μολονότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διστακτικοί να επισκεφθούν έναν ψυχολόγο, παρόλα αυτά όσοι τολμούν αυτό το βήμα, στην πορεία συνειδητοποιούν πως πρόσφεραν στον εαυτό τους ένα πολύτιμο δώρο, το δώρο της Ψυχοθεραπείας. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι ως ψυχοθεραπευτής και είμαι αφοσιωμένος στην προσπάθεια μου να βοηθάω άλλους ανθρώπους να έρθουν σε βαθύτερη επαφή με τα συναισθήματά τους και να κατανοήσουν τις σχέσεις τους, ώστε να είναι σε θέση να αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Προσωπική μου αντίληψη είναι πως δε χρειάζεται κάποιος να ξεκινήσει αυτή την πορεία λόγω της περιοδικής έντασης κάποιων συμπτωμάτων που τυχόν βιώνει, όπως το άγχος, η στεναχώρια ή ένας επώδυνος χωρισμός, αν και συνήθως χρειαζόμαστε μια τέτοια αφορμή για να μας ωθήσει στο βήμα αυτό. Εντούτοις, η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά μια διαδικασία βαθιάς γνώσης και συνειδητοποίησης του εαυτού μας, μια πορεία αυτογνωσίας. Είναι συνηθισμένη εξάλλου η φράση «να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου», ένα εγχείρημα που στο άκουσμα του φαίνεται απλό, περιλαμβάνει όμως μια απαραίτητη και συχνά επίπονη διαδικασία, να γνωρίσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε να νιώθουμε ικανοποίηση και πληρότητα στη σχέση μας με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και συνάπτουμε σχέσεις, αν δεν γνωρίσουμε πρωτίστως ποιοι πραγματικά είμαστε, τι επιθυμούμε και αγαπάμε στη ζωή μας και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Έτσι η ψυχοθεραπεία είναι στην ουσία της ένα ταξίδι αυτογνωσίας και μια διαδικασία ανάληψης ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην πρόκληση στη θεραπευτική σχέση, χρησιμοποιώντας κατά κόρον τη Σωκρατική μαιευτική μέθοδο προκειμένου ο θεραπευόμενος να μάθει ο ίδιος σταδιακά πώς να βρίσκει τις απαντήσεις και τις λύσεις στα ζητήματα που τον ταλαιπωρούν.

Ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή όπως προσωπικά τον αντιλαμβάνομαι είναι ενός συνοδοιπόρου, ο οποίος φωτίζει όποια σκοτεινά σημεία συναντώνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ως θεραπευτής βρίσκομαι κάθε στιγμή μαζί με τον θεραπευόμενο στο ταξίδι αυτό, αλλά εξαρτάται από τον θεραπευόμενο αν θα αισθάνεται έτοιμος να εξερευνήσουμε μαζί τις πιο δύσβατες περιοχές μέσα του ή αν θα βαδίσουμε σε πιο ασφαλή μονοπάτια. Τα βήματα, ο ρυθμός και η κατεύθυνση της πορείας της θεραπείας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον θεραπευόμενο, ούτως ώστε τελικά να μάθει ο ίδιος να πορεύεται και να πραγματώνεται στη ζωή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τις ανάγκες του και τις δυνατότητές του.